Samozavestna mlada ženska kadi in pije vino
Učenje in rast

Skromnost ni lepa čednost ali ceni se na vsakem koraku

Nazadnje posodobljeno: 10 Jun, 2021

Pogosto misliš, da moraš biti skromna, vljudna in zadržana, da boš bolje sprejeta? V tej objavi razbijam ta mit in pojasnim, kako pretirana skromnost, vljudnost in ponižnost delujejo proti tebi.

Preveč pridna in uslužna?

Ni dobro, da ti prevečkrat rečejo, da si zlata in pridna. Lepo je, da pomagaš drugim, vendar poskrbi najprej zase.

V redu je, če zavrneš dogodek, na katerega ne želiš iti; če ne narediš usluge, kadar ne zmoreš; če ostaneš doma, če nekam ne želiš. Ne sramuj se izraziti svojih pravih želja.

Nihče ne bo prodajal tvojih kvalitet namesto tebe

Nauči se prodati sebe in svoje kvalitete. Dandanes je vsak osredotočen najprej nase, zato je nujno, da se znaš ceniti in prodati sama, saj tega nihče ne bo storil namesto tebe.

Pogosto so v ospredju samozavestni posamezniki, ki se visoko cenijo. Včasih celo pred tistimi, ki imajo več znanja in so bolj pridni.

Zato naj te ne bo strah povedati, kaj znaš in v čem si dobra. Ko nekaj veš, si zaupaj in stoj za svojim znanjem. Nikoli ne podcenjuj sebe, svojih znanj in kvalitet.

Sprejmi kompliment in se zahvali zanj

Ne boj se, če te nekdo pohvali in je do tebe dober in pozoren. Jemlji to kot “higienik”, torej osnovo, na kateri se medosebni odnosi gradijo.

Urejena ženska s piercingom, retro sončnimi očali in tattoojem kadi
Ceni se takšno, kakršna si. Foto: Marcelo Chagas, Pexels

Po prejetem komplimentu nikomur ničesar ne dolguješ. Vedi, da se lahko kompliment celo ne tiče direktno tebe, ampak osebe, ki ga daje. To je njeno dojemanje sveta in kmalu te ista oseba že lahko graja. Pogosto ne gre za nič osebnega.

Vedno je najbolje, da deluješ avtentično in glede na svoja prepričanja. Pohvale in graje so del življenja in ne jemlji ne enih ne drugih osebno. Predvsem pa sprejmi kompliment, ko ga dobiš. Zahvali se, saj si ga zaslužiš.

Skromnost in plahost nista odraz dobrote

Ni ti potrebno biti skromna, previdna in plaha. Ni potrebno, da si pretirano vljudna in zadržana.

Biti preveč vljuden in zadržan ni znak dobrote. Pomisli, kaj ti ceniš na drugih ljudeh. Verjetno je to samozavest in samozaupanje. Ceniš plaho osebo, ki preveč izpostavlja svoje slabe plati? Ceniš jo, kolikor se ceni sama, in enako velja zate.


Si se znašla v coni udobja? Preberi objavo o tem, kako uiti iz cone udobja in lagodnosti


Če se boš z vsemi strinjala, ne bodo vedeli, kaj zares misliš

Tudi tebi verjetno ni všeč, kadar ti ljudje ne povejo, kaj mislijo. Čim pogosteje izrazi svoje mnenje, tudi pri najpreprostejših vprašanjih.

Prepoznaj svoje mnenje in vedi, da ti ni vseeno. Izrazi, kar želiš, in se ne boj, če na koncu ne bo po tvoje. Vadi izražanje svojega mnenja in začela boš postajati še bolj odločna.

Pravico imaš izraziti svoja čustva

Lahko izraziš svoja čustva, tudi negativna, konfliktna in nasprotujoča. Pogosto napačno mislimo, da moramo biti pridne, skromne in izpolnjevati svoje obveznosti. O vsem imaš pravico podvomiti.

Ne boj se izraziti tudi svojih negativnih čustev. To ne pomeni, da si težka ali zahtevna. Če pa za koga to pomeni, da si težka in zahtevna, je to le njegovo mnenje.


PREJEMAJ OBVESTILA O NOVIH OBJAVAH


Lahko izpostaviš svoje kvalitete

Res je, da se nekatere dobre lastnosti hvalijo same, vendar se vseeno ne boj izpostaviti svojih močnih področij. To še posebej velja za poslovne priložnosti in zaposlitvene razgovore, pa tudi na splošno v življenju.

Ni ti potrebno samohvale zavijati v celofan in govoriti “Mislim, da bi to zmogla …” ali “Upam, da bom to vedela” in podobno. Tako nehote sporočaš, da nisi prepričana v svoje sposobnosti. Vir: edu.gcfglobal.org

Ne govori slabo o sebi

Ko drugim razlagaš o svojih pomanjkljivosti, si navadno ne delaš usluge. Res je, da nihče ni popoln, vendar pogosto svojo negativno lastnost vidiš le ti, drugi pa ne.

Pogosto se zgodi, da drugi niso opazili tvoje “slabe” plati, dokler je ne začenjaš omenjati sama.

Poleg tega se z osredotočanjem na določeno lastnost njena moč le še krepi. Izbiro imaš, kako gledaš nase. Če ljudem neprestano razlagaš o kateri od svojih lastnosti, to vse bolj postaja tvoja resničnost.

Ženska v visokih petah kadi šišo
Skromnost in plahost nista odraz dobrote. Foto: Viktor Forgacs, Unsplash

Sprašuj, ugovarjaj in debatiraj

Sprašuj, ugovarjaj in debatiraj. Največkrat se neutemeljeno bojiš nekoga nekaj vprašati. Zapomni si, da ni neprimernih vprašanj in da je bolje vprašati kot ostati neveden.

Pogosto bo ljudem celo laskalo, da si vprašala. Sem spadajo tudi zelo osebna vprašanja. Morda se ti zdi to čudno, ampak ljudje so pri osebnih vprašanjih pogosto počaščeni, da se tako zanimaš zanje in tako se vzpostavi globlje zaupanje (vir neznan).

Ne obnašaj se, kot da si v napoto, ker nisi

V knjigi Veronika se odloči umreti avtorja Paola Coelha je čudovit odsek o tem, da ti bodo ljudje že sami povedali, če jih motiš. Najpogosteje jih ne motiš.

Ko pristopiš k nekomu, odmisli, da si v napoto. Ponosno predstavi svojo idejo in vedi, da si zaslužiš njegov/njen čas in pozornost enako kot vsi ostali.

“Haven’t you learned anything, not even with the approach of death? Stop thinking all the time that you’re in the way, that you’re bothering the person next to you. If people don’t like it, they can complain. And if they don’t have the courage to complain, that’s their problem.”

― Paulo Coelho, Veronika Decides to Die

PODPRI MOJ BLOG

Če ti je moja vsebina všeč in bi rad/-a podprl/-a moje delo, mi lahko častiš pivo 🍺


POVEJ NAOKROG

4 komentarji

Komentiraj objavo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja