Pri zdravniku
Lepota in zdravje

Potek borelioze pri meni oziroma pazljivo s klopi

Nazadnje posodobljeno: 27 Dec, 2020

V tej objavi bom opisala potek borelioze pri meni in kako sem si pomagala pri zdravljenju.

Najprej bi rada še enkrat povedala to, kar že vsi vemo, ampak nekateri ne upoštevamo dovolj. Zaščitimo se pred klopi:

 • Uporabljajmo spreje proti klopom
 • Nosimo svetla oblačila
 • Ne puščajmo oblačil, ki smo jih nosili v naravi, ležati po stanovanju
 • Po prihodu iz narave se preglejmo, tudi po lasišču

Če klopa hitro in pravilno odstranimo, je tveganje za okužbo veliko manjše. Zato je nujno, da se čimprej po prihodu iz narave pregledamo.

Okoli tretjina okuženih z boreliozo ne dobi rdečega kolobarja. Če zbolimo nekje v roku od 3–32 dni (lahko tudi več ali manj) po vbodu klopa, nujno povejmo zdravniku, da smo imeli klopa, tudi če nismo imeli rdečega kolobarja.

Nisem zdravnica niti prehranska svetovalka. V tej objavi opisujem svojo izkušnjo in stvari, ki sem se jih naučila v času trajanja bolezni.

Potek borelioze pri meni

 • Maja 2020 sem v lasišču našla klopa.
 • Simptomi so se začeli 28 dni po odstranitvi klopa.
 • Rdečega kolobarja ni bilo.
 • Simptomi so trajali 5 tednov in pol. Po tem obdobju sem imela še nekaj težav, ampak načeloma sem se počutila ozdravljeno.

V nadaljevanju bom opisala potek bolezni po tednih.

Potek borelioze v prvem tednu

Začetek bolezni, ki je izgledala kot viroza brez vročine. Imela sem boleče in otečeno grlo, povečane in boleče vratne bezgavke in bele mandlje.

Bila sem hudo utrujena. Čez približno 5 dni se je začelo krajše izboljšanje, ki pa je trajalo samo nekaj dni.

Potek borelioze v drugem tednu

Vedela sem, da nekaj še ni v redu z mano. Spet sem zbolela, otekalo mi je grlo, imela sem boleče vratne bezgavke, bila sem hudo utrujena.

Višje in daljše vročine nisem imela. Občasno so me boleli nekateri deli telesa, na primer ramena, hrbet, kolk, prsni koš. Bolečine so se selile po telesu.

Potek borelioze v tretjem tednu

Še vedno sem imela povečane vratne bezgavke in bele mandlje. Bila sem že zelo utrujena od te “dolge viroze”. Nekatere dni sem bila fizično in umsko povsem izčrpana.

Povečane vratne bezgavke in bele mandlje sem imela 5 tednov in pol z manjšimi vmesnimi izboljšanji.

Potek borelioze kot daljša viroza
Borelioza je pri meni najprej izgledala kot daljša viroza. Foto: Jeshoots.com, Pexels

Konec tretjega tedna me je pregledala zdravnica. Kri je bila super. Nič ni kazalo na angino. Našli so nekaj bakterij, ampak jih ni bilo dovolj za antibiotik.

Potek borelioze v četrtem tednu

Dogajanje je bilo podobno kot tretji teden, le da se je stopnjevala tudi tesnoba, ki se je začela pojavljati v tretjem tednu.

Pogosto sem se počutila prestrašeno, imela sem manjše napade tesnobe in občutek zmedenosti in odsotnosti. Počutila sem se počasnejšo, nisem se mogla dolgo mentalno naprezati.

Bolečine so se mi selile po telesu. Bolela so me ramena, kolk, prsni koš, hrbet. Imela sem občasno vročino do 37,3 ⁰C.

Konec tedna se je zgodilo izboljšanje. Sredi tedna so me testirali za boreliozo, ampak sem bila prepričana, da bo test negativen.

Potek borelioze v petem tednu

V ponedeljek sem se vrnila v službo. Po kosilu so me klicali, da je bil testna boreliozo pozitiven. Dobila sem antibiotike za 6 dni.

Počutila sem se kar dobro, dokler se mi ni proti koncu tedna zgodil hujši napad tesnobe in poslabšanje zdravja.

Odločila sem se, da poleg antibiotikov začnem jemati še alternativna zdravila. Odpravila sem se v zeliščarstvo Bene po tinkturo divje ščetice, s katero so si mnogi že pomagali pri zdravljenju borelioze.

Ko začnemo jemati divjo ščetico, se simptomi ponavadi poslabšajo, potem pa sledi izboljšanje. Tako je bilo tudi pri meni. Psihično in fizično je bilo naporno, ampak je trajalo samo nekaj dni.

Potek borelioze v šestem tednu

Sredi šestega tedna se mi je počutje občutno izboljšalo. Bezgavke niso bile več vnete in grlo ni bilo belo. Prvič po dolgem času sem se počutila zdravo.

Nadaljevanje in počutje po šestem tednu

Sedmi in osmi teden po začetku bolezni sem še občutila nekaj težav. Če sem bila dolgo na soncu ali če sem pretiravala z nezdravo hrano (preveč riževih ploščic, sladkorja in podobno), sem naslednji dan obležala za cel dan. To se mi je zgodilo dvakrat v dveh tednih.

Še nekaj časa sem bila občutljiva na nezdravo hrano in na fizične in psihične napore. Stanje se je poslabšalo po določeni hrani in če sem se naprezala ali bila preveč na soncu.

Občasno so mi še otekle bezgavke in imela sem bele mandlje. Imela sem občasne bolečine v raznih delih telesa. To se je dogajalo vedno redkeje. Nekje po treh mesecih po začetku bolezni simptomov nisem več opažala ali pa sem jih opažala zelo redko.

Samopomoč pri boreliozi

Kako sem si med zdravljenjem pomagala sama

Ingverjev čaj z limono
Ingverjev čaj ima protivnetne lastnosti. Foto: silviarita, Pixabay
 • Grgrala sem slano vodo. V 2 dl vode raztopimo čajno žličko soli in čez dan grgramo. To mi je pomagalo pri vnetem grlu.
 • Pila sem ingverjev čaj. 1 čajno žličko narezanega ingverja 10 minut vremo v 2-3 dl vode. Ingver deluje protivnetno.
 • K jedem sem dodajala česen, ki pomaga pri razstrupljanju.
 • Jedla sem med s cimetom. Cimet deluje protivnetno.
 • Kurkumo sem potresla na solato in druge jedi. Kurkuma pomaga pri razstrupljanju telesa.
 • Občasno sem naredila kuro s praškom AminoGram za krepitev imunskega sistema.
 • Uporabljala sem Probiotik Waya za vzpostavitev črevesne flore po antibiotičnem zdravljenju.
 • Tuširanje izmenično s toplo in mrzlo vodo. To je dobro za limfni sistem.

Moja prehrana med zdravljenjem borelioze

V času trajanja bolezni sem se trudila jesti tako:

 • Izogibanje procesirani hrani, kot so krekerji, riževe ploščice, pakirana peciva, instant juhe in druga instant živila.
 • Čim manj sladkorja. Od sadja sem jedla jagode, borovnice, maline, skratka ne presladko sadje.
 • Čim več kuhane zelenjave, še posebej zelenjavnih juh. Najboljša je zelenolistna zelenjava.
 • Oreščki, na primer orehi, mandlji, brazilski, indijski oreščki. Semena, kot na primer lan, sezam, chia semena.
 • Zdrave maščobe, ki jih najdemo na primer v avokadu, olivnem olju, lososu.
Samopomoč pri boreliozi z zdravo prehrano - avokado, jagode, zelenolistna zelenjava
Samopomoč pri boreliozi z zdravo prehrano. Foto: Elle Hughes, Pexels

O boreliozi

Kompleksnost bakterij borelije

Zanimivo mi je bilo prebrati intervju z infektologom Brankom Šibancem. Doktor Šibanc govori o tem, kako kompleksne in pretkane so bakterije borelije.

Bakterije borelije lahko spreminjajo obliko in se skrijejo pred antibiotiki. So dobre posnemovalke drugih bolezni, zato jih je včasih težko odkriti.

Če v začetni fazi še nimamo zadosti protiteles, lahko na testiranju prisotnosti bakterij borelije sploh ne odkrijejo. Zgodi se tudi, da se bakterije potuhnejo v raznih delih telesa. Ko že mislimo, da smo ozdravljeni, se lahko spet pojavijo težave.

Med zdravniki so zelo deljena mnenja o tem, če je borelioza ozdravljiva ali ne.

Moje doživljanje borelioze

Imela sem nekaj smole, ker se mi je klop skril v lasišče in sem ga pozno odkrila. Ne vem, koliko časa sem ga imela. Tudi rdečega kolobarja nisem imela, tako da nisem posumila na boreliozo.

Ker je bil čas koronavirusa, zdravniki niso pregledovali pacientov ravno za vsako virozo. Na pregled sem šla dokaj pozno po začetku znakov.

Vseeno pa sem začela z zdravljenjem relativno hitro, torej po enem mesecu od začetka simptomov. Bolezen je bila pri meni odkrita v še nezastarani obliki – to vidijo iz tipa protiteles, ki jih imamo.

Vesela sem bila, da so mi bolezen sploh odkrili. Pogosto se zgodi, da imajo ljudje najrazličnejše težave in je zanje kriva borelioza, ampak to odkrijejo šele zelo pozno.

Zdravljenje borelioze z divjo ščetico

Boreliozo si mnogi zdravijo s tinkturo divje ščetice (kot dodatek temu, kar predpiše splošni zdravnik). Brala sem številne zgodbe o uspehu takšnega zdravljenja.

Tinkturo divje ščetice sem kupila pri gospodu Benetu iz Zeliščarstva Bene.

Ko sem tinkturo začela jemati, sem se prvih par dni počutila zelo slabo, kar je normalen pojav. Po nekaj dneh jemanja se je moje počutje zelo izboljšalo. Vesela sem, da sem kombinirala uradno zdravljenje s tinkturo divje ščetice.

Gospod Bene Behrič mi je dal tudi pripravke za prečiščevanje jeter in za odvajanje strupov iz telesa (preslica in pegasti badelj).

Bolezen, ki te prisili v razmislek

Hvaležnost, dnevnik za hvaležnost in sproščanje
Po preboleli boreliozi še bolj cenimo to, kar že imamo

Borelioza me je prisilila v razmislek o tem, kako ravnam s sabo in kaj jem. Začela sem bolj poslušati svoje telo in bolj zdravo jesti.

Bolezen me je tudi naučila bolj spoštovati sebe in svoje potrebe. Zdaj se še bolj trudim življenje jemati manj resno. Lovim negativne misli in jih zamenjujem z lepšimi. Hvaležna sem za stvari, ki jih že imam.

Učim se o tem, kako skrbeti za dobro počutje. Več denarja in časa porabim zase. Veliko stvari sem vrgla stran ali podarila. Borelioza me je spodbudila k čiščenju na vseh področjih življenja.

Testiranja in konec borelioze pri meni

Od začetka simptomov borelioze do ozdravljenja sta pri meni pretekla okoli 2 meseca in pol.

Bioresonanca

Po dveh mesecih in pol od začetka simptomov sem po priporočilu gospoda Beneta šla na pregled z bioresonanco (Lilijana Knez Turnšek v Kamniku). Pokazalo je, da imam še nekaj bakterij borelije. Še naprej sem jemala tinkturo ščetice.

Štiri mesece po začetku simptomov sem prišla na ponovni pregled, ki je pokazal, da nimam več aktivne borelioze. Nehala sem jemati ščetico.

Pregled krvi

Tri mesece po začetku simptomov je pregled krvi pokazal, da imam še zmeraj protitelesa (kar je normalno), nimam pa več aktivne borelioze.

Borelioza – povzetek

Borelioza je zahrbtna bolezen, ki nas veliko nauči. Vesela sem, da so mi jo odkrili in ozdravili. Še bolj sem vesela, da sem našla gospoda Beneta Behriča, ki mi je pomagal s svojimi nasveti in tinkturo divje ščetice.

Še enkrat bi poudarila preventivo in zaščito pred klopi. Maja 2020 jih je bilo res ogromno in glede na to, da so zime vedno bolj mile, bo izgleda tudi v prihodnosti tako.

Upam, da vam je bila objava kakor koli v pomoč in da ste od nje odnesli kaj uporabnega zase. Ostanite zdravi in srečno!


PODPRI MOJ BLOG 🍺

Če ti je moja vsebina všeč in bi rad/-a podprl/-a moje delo, mi lahko častiš pivo 🍺


PREJEMAJ OBVESTILA O NOVIH OBJAVAH


POVEJ NAOKROG

2 komentarja

 • Alenka

  Super draga Tina. Veseli me, da ti gre na bolje, saj bakterija borelije je res zelo pretkana in povzroča kup nevšečnosti in zdravstvenih težav. Tvoji nasveti in izkušnje bodo zelo v pomoč, če zbolimo za borelijo, še bolj pa bomo pozorni glede zaščite pred klopi. Objem Alenka

Komentiraj objavo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja