Visoki Atlas v Maroku
Izleti

Po južnem Maroku v 10 dneh – od obale do Atlasa in nazaj

Nazadnje posodobljeno: 26 Nov, 2020

Lani novembra sva se potepala po južnem Maroku. Trenutno vsi sanjamo o potovanjih, zato sem se odločila potovanje opisati.

Upam, da dobite kakšno idejo ali navdih za čas, ko bomo lahko spet pohajkovali naokrog! 😉

PLANIRANJE POTOVANJA PO JUŽNEM MAROKU

Pred odhodom sva rezervirala avto pri agenciji Budget car.

 • Cena najema avtomobila za 12 dni je bila 210 evrov.
 • Na licu mesta so zaračunali 30 evrov za spremembo podatkov za zadržanje sredstev.
 • Blokirali so mi okoli 1100 evrov (vsota, ki jo odblokirajo, ko pripelješ nazaj nepoškodovan avto).

Povratne letalske karte Dunaj – Agadir sva dobila za 110 evrov na osebo (s prevoznikom Laudamotion, ki je bil hčerinsko podjetje Ryanaira).

Iz Celja na Dunaj sva šla s prevozi.org za 15 evrov na osebo, nazaj pa za okoli 20 evrov na osebo z enim od slovenskih prevoznikov.

Vse namestitve sva imela rezervirane vnaprej. Naknadno sva rezervirala le zadnji dve nočitvi. Takrat sva se iz že plačane namestitve preselila drugam. V nadaljevanju preberite, zakaj! 🙂

PRVI DAN: AGADIR – AIT BAHA

Po približno štiriurnem letu sva pristala v Agadirju. S svojo Dacio Duster sva se odpeljala okoli 70 kilometrov južneje v kraj prve nočitve – Ait Baha.

Ait Baha in prve kulturne razlike

Takoj se opazi kulturna razlika. Moji spomini na Ait Baha zajemajo veliko moških na ulici ter ne preveč čiste ulice.

V manjših krajih zunaj ni žensk in tako je bilo tudi v Ait Bahaju. Prav tako je za našo kulturo, kjer smo navajeni čistoče, umazanija v Maroku lahko manjši kulturni šok.

DRUGI DAN V JUŽNEM MAROKU: AIT BAHA – TAFRAOUTE

Zbudila sva se v puščavskem Maroku in se odpravila na svoj prvi maroški zajtrk. Končno hrana!

Zajtrki v Maroku so obilni. Vsebujejo veliko kruha. Od več vrst kruha, ki jih v Maroku imajo, sva najpogosteje dobila khobz. Zraven so še maslena peciva, na primer rogljički ali zavitki.

Poleg klasičnih namazov prinesejo tudi arašidovega. Za popit boste dobili pomarančni sok ter kavo ali metin čaj.

Metin čaj v Maroku nalivajo z velike višine in se pri tem ponosno smehljajo, ko se v njem naredi pena (mousse).

Ponekod ponudijo še druge vrste maroškega kruha, na primer maroške palačinke (beghrir) ali batbout. Skratka, pojedli boste veliko izdelkov iz bele moke 😀

Maroški zajtrk v mestu Ait Baha
Maroški zajtrk v mestu Ait Baha

Po zajtrku v hotelu Al Adarissa sva se odpravila južno. Šla sva v notranjost Maroka proti kraju Tafraoute v gorovju Anti-Atlas.

Pot iz Ait Baha v Tafraoute

Utrdba Tizourgane

Po slabi uri vožnje sva se ustavila pri utrdbi Tizourgane. Utrdba je bila zgrajena v 13. stoletju in je nekoč služila kot mesto in zatočišče s 25 domovi, mošejo, zaporom in kaščo. Vir: LonelyPlanet.

Od leta 1995 so v njej uredili sobe za namestitev. Za okoli 2 evra si lahko utrdbo ogledate. V njej naj bi imeli tudi zelo dobro hrano 😉

Utrdba Tizourgane
Utrdba Tizourgane

Agrd Oudad z okroglimi rjavimi skalami

Agrd Oudad s slikovitimi skalami
Agrd Oudad s slikovitimi skalami

Slabo uro vožnje od utrdbe Tizourgane, že mimo Tafraouta, sva se ustavila pri mestecu Agrd Oudad in se povzpela na njegove zanimive skale. Ena od njih se dramatično dviga nad mestom in deluje kot njegov stražar.

Skale v mestu Agrd Oudad
Zanimive skale v mestu Agrd Oudad

Soteska Ait Mansour – srečanje palm in peska

Po 45 minutah vožnje na jug vas pričaka soteska Ait Mansour. Presenetilo vas bo, kako veliko palm je tukaj in kakšen lep kontrast naredi zelena barva s puščavsko rjavo, v katero so obarvane pokrajina in hiške v tej dolini.

Hiške v soteski Ait Mansour
Hiške v soteski Ait Mansour

Sledi si nekaj vasic. Ena od njih je vasica Gdourt, kjer se čudovite hiške iz zbite zemlje dvigajo nad dolino palm.

Ait Mansour - vasica Gdourt
Palme, puščava in hiške v vasici Gdourt v soteski Ait Mansour

Tafraoute

Vrnila sva se nazaj v Tafraoute, kjer bova prenočila. Tafraoute je simpatično manjše mestece v gorovju Anti-Atlas.

V restavraciji La Kasbah v Tafraoutu sva poskusila svoj prvi tajine (bere se tažin). Tajine je tradicionalna maroška jed v lončeni posodi, v kateri se sestavine kuhajo v lastnem soku. Vsebuje ribo ali meso ter zelenjavo (paradižnik, bučke, krompir, česen, čebulo, korenje …). Lahko vsebuje tudi slive ali marelice.

Večerja v mestu Tafraoute - maroški tajine
Večerja v mestu Tafraoute – maroški tajine

Po vzponu na manjši hribček ob mestu se odpre čudovit pogled na Tafraoute. V simpatičnem hotelu Argana Hotel-Restaurant se da povzpeti na teraso, od koder boste ponoči lahko gledali zvezde.

Tafraoute v gorovju Anti-Atlas
Pogled na mestece Tafraoute v gorovju Anti-Atlas

TRETJI DAN V JUŽNEM MAROKU: TAFRAOUTE – LEGZIRA

Približno triurna pot naju je vodila v kraj Legzira. Na poti sva se ustavila še na plaži v Mirleftu.

Plaža v Mirleftu, Maroko
Meglice in nogomet na plaži v Mirleftu

Legzira

Če bi morala izbrati svoj najljubši kraj v Maroku, bi bila to Legzira. Kraj je bil v začetku novembra bolj kot ne neobljuden. Po plažah sva hodila skoraj sama.

Na plažah si domačini ustvarjajo zanimiva majhna domovanja.

Domovanje na plaži v Legziri, Maroko. Potovanja - Tina Lisec
Domovanje na plaži v Legziri

Ponekod v Maroku ne govorijo angleško, zato ne škodi poznati par francoskih fraz.

Lastnik namestitve v Legziri je bil dobrodušen starejši gospod, ki pa ni znal angleško. Tukaj je znanje francoščine prišlo prav, še posebej pri naročilu večerje. Bog ne daj, da bi pri hrani prišlo do nesporazumov.

ČETRTI DAN V JUŽNEM MAROKU: LEGZIRA IN SIDI IFNI

Za območje med Legziro in mestom Sidi Ifni sva si vzela cel dan.

Najbolj impresivni na tem območju so skalni oboki nad morjem, ki jih je na poti med Legziro in Sidi Ifnijem kar nekaj.

Oboki nad oceanom v Legziri in mestu Sidi Ifni
Ogromni oboki nad oceanom med Legziro in mestom Sidi Ifni

Plaže pod oboki so bile novembra neobljudene. Mimo naju je kdaj pa kdaj prišel kakšen lokalni ribič. V Sidi Ifniju je ribolov ena glavnih panog, lovijo pa ostriže, tune, morske liste, orade in sardine. Vir: Info tourisme Maroc.

PETI DAN V JUŽNEM MAROKU: LEGZIRA – TAROUDANT

Vožnja od Legzire do Taroudanta traja približno tri ure in pol.

Taroundant v veličastnem obzidju

Taroudant je simpatično mestece na zahodu Visokega Atlasa. Skoraj celo mesto se nahaja znotraj obzidja iz 16. stoletja. Zunaj obzidja se sicer gradi novi del mesta.

Preden je Marakeš v 11. stoletju postal prestolnica Maroka (danes je prestolnica Rabat), je to vlogo imel Taroudant. Pravijo mu tudi mali Marakeš.

Taroudant je znan po svojem souku oziroma bazarju znotraj mestnih zidov. Prispela sva že zvečer, tako da nisva uspela pogledati vseh zanimivosti mesta.

Taroudant in njegovo obdizje, Maroko. Potovanja - Tina Lisec
Obzidje mesta Taroudant

ŠESTI DAN V JUŽNEM MAROKU: TAROUDANT – IJJOUKAK

Lastnik namestitve, kjer sva bivala, je zjutraj malo zaspal. Zajtrk je pripravil malo pozneje in pozabil prinesti kruh. Maroški zajtrk brez kruha? Ne! Ko sva ga spomnila, nama ga je prinesel celo goro.

Zajtrk v Taroudantu - pena na metinem čaju
Zajtrk v Taroudantu in pena na metinem čaju

Na sliki se vidi pena na metinem čaju. Kljub temu da je bil utrujen, se je lastnik pobahal z nalivanjem čaja s pol metra in naredil mousse!

Vožnja po Visokem Atlasu

Iz Taroudanta sva se odpeljala proti severovzhodu in se vozila po Visokem Atlasu.

Mesto na hribu - Maroko, potovanja TIna Lisec
Mesto v Visokem Atlasu

Na sredini poti med Taroundantom in Ijjoukakom sva se povzpela na enega od tamkajšnjih vrhov (okoli 2550 metrov n.m.). Če koga zanimajo koordinate – štart je bil iz lokala na 30°48’21.1″N 8°23’37.3″W, vrh pa se nahaja na 30°52’39.0″N 8°24’29.0″W!

Razgled po pohodu v Visokem Atlasu
Razgled po pohodu v Visokem Atlasu

Ijjoukak – Berberska namestitev

Prispela sva v vasico Ijjoukak, kjer bova prenočila. Lastniki namestitve Berber homestay so svojo hiško dozidali in del namenili turistom.

Pri njih se boste počutili kot doma. Pokazali vam bojo, kako pečejo kruh na stenah glinene peči. Povabili vas bojo v kuhinjo in pokazali, kako pripravljajo tajine. Da pa slučajno ne boste lačni, vam bojo pripravili okusno pojedino, od katere bi štirje komaj dihali.

Berber homestay - peka kruha
V Berber homestayu vam bodo pokazali, kako pečejo kruh

SEDMI DAN V JUŽNEM MAROKU: IJJOUKAK – MARAKEŠ

V dveh urah vožnje sva se iz mirne vasice prebila (skoraj dobesedno) v kaotični Marakeš. Potovati tja s svojim avtom je pestro. Nikoli nisi prepričan, kdo ima prednost in katera pravila se upoštevajo, če sploh katera. Včasih je najbolje kar zapeljati.

Marakeš je nor. Vsi te ogovarjajo, vse šumi in vrvi. V največjem spletu soukov (tradicionalnih tržnic) v Maroku lahko barantaš s podjetnimi prodajalci. Souki so v labirintu malih ulic znotraj starega mestnega jedra (medina) Marakeša, v katerih se zlahka izgubiš.

Nakupila sva nekaj začimb, dišav in arganovega olja. Zvečer sva se sprehodila po glavnem trgu Jemaa el-Fna, ki je vpisan kot kulturna dediščina Unesca. Fotografija je izposojena.

Jamaa el Fnaa v Marakešu. Maroko, potovanja. Foto: Jonny_Joka, Pixabay
Glavni trg Jamaa el-Fnaa v Marakešu. Foto: Jonny_Joka, Pixabay

Na trgu Jemaa el-Fna vam ob številnih predstavah plesa, kač in pripovedovanja ne bo dolgčas. Lahko se vam zgodi, da vas bo kakšna gospa prijela za roko in vam začela nanjo risati s kano, še preden se boste zavedli. Skratka, v Marakešu je divje!

Prespala sva v Hotelu Narjisse, od katerega se lahko do centra sprehodite peš.

OSMI DAN V JUŽNEM MAROKU: MARAKEŠ – ESSAOUIRA

Dan za potovanje v mirnejši kraj. Essaouira je bila prava izbira za naslednjo postojanko. Pot iz Marakeša do Essaouire traja okoli 3 ure.

Pot od Marakeša do Essaouire

Če ste se spraševali, kako sušno je v Maroku, so dober odgovor koze, ki se pasejo na drevesu. Na poti sva ugotovila, da to ni mit.

Če jih vidite, jih hitro poslikajte, ker njihovi lastniki takoj začnejo teči proti vam. Če jim ne nameravate plačati, bežite! 🙂

Koze na drevesu v Maroku
Koze, ki se pasejo na drevesu, niso mit!

Hipijevska Essaouira

Essaouira, modri čolni in branik
Essaouira s svojimi modrimi čolni in obzidjem

Dejstva o Essaouiri:

 • Ima umetniško, sproščeno hipijevsko vzdušje.
 • Svoj čas so Essaouiro obiskali The Beatles in Jimi Hendrix.
 • V Essaouiri piha! Zelo!
 • Za slab evro v Essaouiri dobite čudovit sadni smoothie. O higieni sodite sami ali pa med njegovo pripravo zamižite 🙂
 • V mestu je ogromno galebov in modrih čolnov.
 • Mesto je kot labirint, na stičiščih pa so čudoviti mali trgi z lokali in restavracijami.
 • V mestu so snemali Igro prestolov. Essaouira v seriji predstavlja Astapor, dom Brezmadežnih (Unsullied), posneta scena pa je v tretjem delu tretje sezone.
  Vir in več na: Earth’s magical places in GOT Fandom.
 • Mesto ima slikovito utrdbo z obzidjem in obrambnimi topovi.
Obzidje v Essaouiri, kjer so snemali Igro prestolov
Del Essaouire, kjer so snemali Igro prestolov

Vredno obiska? Definitivno! Bivala sva v simpatični namestitvi Riad Jade Mogador, kjer lahko s terase Essaouiro pogledate z višje perspektive.

DEVETI DAN V JUŽNEM MAROKU: ESSAOUIRA – TAGHAZOUT

Prišel je čas za vrnitev nazaj na jug. Odpeljala sva se bližje k Agadirju, od koder bova čez tri dni odletela domov.

Pot od Essaouire do mesta Taghazout traja okoli 2,5 ure. Na poti, že skoraj pri Taghazoutu, sva se ustavila na sipinah – Taboga dunes.

Taboga dunes so fotogenične sipine ob Atlantiku. Ponujajo veliko možnosti za lepe fotografije in za bosonogo hojo po pesku, če vas ne peče preveč.

Saharske sipine Taboga ob Atlantiku
Saharske sipine Taboga dunes ob Atlantiku

Taghazout

Pripeljala sva se v Taghazout. Hitra dejstva o Taghazoutu:

 • V mestu je veliko mladih turistov
 • Taghazout je surfersko srce Maroka
 • Mesto ima sproščeno, surf-joga vzdušje
 • V mestu je raznovrstna ponudba zdrave in trendovske hrane (govorim o veganskih kafičih)
 • Vsi so prijazni in pripravljeni pomagati
 • V morju so meduze, ki spečejo

Priporočam večerni tek po plaži v smeri Agadirja, kjer boste lahko ob šumu oceana občudovali moderne osvetljene hotele ob plaži.

DESETI DAN V JUŽNEM MAROKU: DOLINA PARADIŽA

Ah ja, dopust se zaključuje in nekaj še manjka do popolne maroške izkušnje. Končno je nastopil dan za zastrupitev s hrano!

Po enem boljših zajtrkov v Maroku v trendovskem kafiču Windy Bay sva se odpravila v dolino paradiža (Paradise Valley).

Zajtrk v mestu Taghazout na obali južnega Maroka
Zajtrk v mestu Taghazout na obali južnega Maroka

Iz Taghazouta se hitro pripelješ v Visoki Atlas. Po slabi uri prispeš v dolino paradiža, ki je bila včasih priljubljena točka hipijev (v Maroku je veliko takih točk).

Dolina paradiža (Paradise Valley)

Žal sva dolino obiskala v času, ko že dolgo ni bilo padavin. Dolina je znana po slapovih in tolmunih za kopanje, ki jih takrat žal ni bilo.

Je pa v dolini veliko simpatičnih lokalov v osrčju narave, obdanih s palmami. In zelo veliko turistov! Tudi novembra.

Dolina paradiža v Maroku. Potovanja, Tina Lisec
Dolina paradiža (Paradise valley)

Odločila sva se, da si privoščiva sveže stisnjen granatni sok. Tukaj je sicer trikrat dražji kot v Essaouiri, ampak dva evra za tako zdravo bombo res ni veliko. Na zdravje! In na začetek trebušnih težav!

Po vrnitvi v Taghazout sva pojedla enega najboljših obrokov celega potovanja. Restavracija dar Josephine ima značko Trip advisorja (mislim, da se nisva zastrupila tukaj). Naredili so nama izvrstne lignje v ravno prav pekoči paradižnikovi omaki.

Ponoči so se začele trebušne muke, zato se objava bliža koncu 🙂

ZADNJA DVA DNI V JUŽNEM MAROKU: POČITEK IN ODHOD DOMOV

Dan pred odhodom sva se iz sobice ob obali Taghazouta z mukami preselila v udoben hotel Résidence Hotelière Fleurie v Agadirju.

Nastanitev v Taghazoutu je bila žal zelo umazana in v njej je bilo nevzdržno prebolevati zastrupitev, ker nisva imela svojega stranišča. Tako sva se poslovila od surferskega raja in zadnji dan preživela (komaj) v Agadirju.

Ob check-outu sva se počutila dosti bolje. Si ne predstavljam, kako bi sicer izgledal let domov 🙂

POTOVANJE PO JUŽNEM MAROKU: POVZETEK

Kulturne razlike – ni alkohola

Maroko je drug svet. Hitro boste občutili kulturne razlike, še posebej v manjših mestih, ki niso turistično oblegana. Ker je Maroko muslimanska država, alkohol ni dostopen na vsakem koraku.

Pravzaprav sva alkohol videla samo v Taghazoutu (surferskem središču). Zvečer sva na nekaj mizah opazila pivo. V tem kraju sva spila svoj edini alkoholni koktajl, ki ga ni bilo na meniju in je bil kar drag (okoli 7 evrov na koktajl).

Kulturne razlike – zunaj ni žensk

V Maroku se vam bo zgodilo, da se boste znašli na kakšnem trgu in opazovali predstavo s kačami, gledali pa jo bodo samo moški in njihovi sinovi. Kot ženski se vam bo lahko zgodilo, da boste v manjših krajih edina ženska v množici moških.

V bolj turističnih krajih tega ni opaziti. Vseeno pa se ne spomnim, da bi kje videla veliko Maročank, razen v Tafraoutu. Na večerni mestni proslavi je bilo kar nekaj žensk s svojimi hčerkami.

Varnost in ljudje v Maroku

Na vseh krajih, ki sva jih obiskala, sem se počutila varno. Ljudje so načeloma prijazni in niso vsiljivi, razen v Marakešu, ampak tudi tam ti želijo pač samo kaj prodati.

Delavci v turizmu so izjemno prijazni. Na splošno so vsi v storitvenem sektorju zelo dobrodušni. Seveda so pri tem tudi podjetni! 🙂

Plaže in plavanje v Atlantiku

Če so ulice Maroka, še posebej v manjših mestih, precej umazane, bi za plaže rekla nasprotno. Vse plaže, ki sva jih obiskala, so bile čiste in urejene.

Legzira, plaža - Maroko. Potovanja - Tina Lisec
Plaža v Legziri

Sicer pa plaže (moje mnenje) niso glavni adut Maroka – prej bi izpostavila kaj drugega. Maroške plaže so dolge in bolj kot ne gole. Ponekod so peščene, ponekod prodnate, sence je malo. Rastje v Maroku pač ni bujno.

Plavanje v Atlantiku novembra ni najbolj prijetna reč. Morje je imelo v povprečju 18 ⁰C. Še večji problem so visoki valovi. Ponekod (na primer v Taghazoutu) so v morju pekoče meduze.

Osupljiva narava

Južni Maroko ima vsekakor osupljivo naravo, kamorkoli se obrneš. Visoki Atlas in Anti-Atlas presenetita z zanimivo pokrajino in spokojnostjo.

Na slikovitem stičišču Atlantika in puščavskega kopnega Maroko daje neomejene možnosti za občudovanje narave in kup norih fotografij za svoj potovalni album.

Če pa si zaželite česa divjega, vam na številnih maroških soukih med barantanjem z zgovornimim prodajalci sigurno ne bo dolgčas.

Kar epski povzetek mi je uspelo spraviti skupaj! 😀

Kaj pa vi? Si želite v Maroko oziroma ste že bili tam? Napišite mi v komentar, kaj vam je bilo najbolj všeč oziroma kaj bi radi videli!


🍺 PIVO! Je kdo rekel pivo? 🍺

Če ti je moja vsebina všeč in bi rad/-a podprl/-a moje delo, mi lahko častiš pivo 🍺


6 komentarjev

 • fani.bucar

  V mestu Tafraoute – maroške tajine, vabljivo, najbrž zelo dobro….všeč so mi tudi meglice v Mirlefu, sem mislila, da so palme ali ciprese živali,noji ali kaj…. Atlas lepote ne moreš verjeti, Marakeš, dol padeš, O najlepše koze na drevesu haha, Kulturne razlike, ni alkohola, hudo torej brez “šnopca”, haha, do tu sem preletela in zdaj ne vem, če mi bo uspelo poslati, lep pozdrav

Komentiraj objavo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja