Kako priti iz cone udobja, lagodnosti in inercije
Učenje in rast

Kako priti iz cone udobja, lagodnosti in inercije

Nazadnje posodobljeno: 10 Jun, 2021

Ta objava vsebuje partnerske povezave. To pomeni, da dobim majhno provizijo, če opravite nakup prek teh povezav, za vas pa to ne predstavlja dodatnih stroškov. Preberi več …


Torej, ujeli smo se v začaran krog udobja in ne moremo iz njega. Ponavljajo se nam isti dogodki, vzorci in dejanja. Pademo v brezizhoden položaj in postanemo nezainteresirani za novosti in premike v življenju.

Za opis stanja mi je prišla na misel beseda inercija. V SSKJ-ju je beseda razložena takole:

inêrcija -e ž (é)

  1. knjiž. stanje, za katero je značilna velika želja vztrajati v mirovanju, nedejavnosti; lenobnost, nedelavnost […]. Vir: SSKJ.
Ujetost v coni udobja lahko povzroči padec samozavesti
Cona udobja lahko povzroči padec samozavesti. Foto: Karolina Grabowska, Pexel

Kako se torej premakniti iz cone inercije?

1. Naredimo nekaj, česar nas je strah

Neudobje je ključ do sprememb. Navadno gremo čez življenje tako, da hodimo po varnih in že ujohenih poteh. To je načeloma pametno, vendar moramo v situaciji, ko smo zaspali, iti direktno v svoj strah.

2. Naredimo nekaj neudobnega

Ni težko uganiti, da je to najboljše zdravilo za izstop iz cone udobja. Prva in najbolj preprosta stvar, ki jo lahko naredimo, je klišejsko tuširanje s hladno vodo.


Preberi tudi: Kako nad stres? Uporabi 2 učinkoviti metodi za zmanjševanje stresa.


3. Naredimo nekaj neznačilnega za nas

Če gostiteljem ponavadi ne prinesemo daril, jih pri obisku obdarimo. Če v dvigalu vedno gledamo v tla, se potrudimo in spregovorimo z osebo, ki se pelje z nami.

Pomembno je, da se potrudimo in naredimo nekaj, česar sicer ne počnemo.

4. Naredimo nekaj s seznama opravil

Ko prečrtamo nekaj s svojega seznama opravil, se nam sprosti dopamin – živčni prenašalec, ki prispeva k občutenju sreče. To nas motivira, da opravimo še druge naloge, po katerih se bomo spet počutili dobro.

Ko doživimo uspeh, četudi zelo majhen, naši možgani sproščajo dopamin, ki je povezan z občutji zadovoljstva, učenja in motivacije. Vir: Trello

Ko prečrtamo nekaj s seznama opravil, se nam sprosti dopamin
Ko prečrtamo nekaj s seznama opravil, se nam sprosti dopamin. Foto: Polina Kovaleva, Pexels

5. Naredimo nekaj sami

Ko nekaj naredimo sami, se iz tega ponavadi naučimo več. Odpeljimo se nekam sami. Pojdimo sami na pijačo, če nam je to neudobno. Pojdimo sami na nek nov kraj.

6. Naredimo nekaj prvič

Ko stvar delamo prvič, se nam ponavadi zdi neudobna in težka. Nismo je navajeni. Tu se skriva odlična priložnost za rast.

Morali bomo vklopiti svojo iznajdljivost, radovednost in grajenje novih navad. To je odlično zdravilo za inercijo. Lahko je nekaj povsem preprostega, na primer da gremo prvič sami oprat avto v ročno avtopralnico.

7. Preberimo knjigo

Lahko začnemo brati knjigo, iz katere se bomo naučili, kako nekdo razmišlja in na kakšen način živi. Meni je zelo pomagala knjiga Skrivnosti milijonarjevega uma T. Harva Ekerja.


PREJEMAJ OBVESTILA O NOVIH OBJAVAH


8. Izobražujmo se

Nikoli se ne nehajmo učiti. Če nekemu področju vsak dan posvetimo eno uro, bomo na tem področju kmalu postali zelo dobri.

Preberi objavo Briana Tracyja o tem, kako lahko spremenimo življenje z eno uro na dan.

“Če o določenemu področju berete eno uro na dan, se boste v treh letih uvrstili med najboljše na tem področju.” (Earl Nightingale)

9. Začnimo projekt

Izjemno pomembno je, da imamo cilj, h kateremu stremimo. Projekt, s katerim se ukvarjamo vsakodnevno, nam bo pri tem zelo pomagal.

Motiviral nas bo napredek in vsak dan se bomo kaj novega naučili. Projekti nas ponavadi tudi prisilijo, da se povezujemo z drugimi, kar je odlično in nas pelje k naslednji točki.

Iz cone udobja lahko pridemo tako, da začnemo projekt
Iz cone udobja lahko pridemo tako, da začnemo delati na projektu. Foto: energepic.com, Pexels

10. Povezujmo se z drugimi

Ko postanemo ujeti v svojem razmišljanju, je dobro, da se povežemo z drugimi in spoznamo drugačne poglede na svet.

11. Pojdimo v naravo

Če ste postali lenobni in vam je doma postalo preveč udobno, se je najbojle odpraviti v naravo.

Leta 2015 je bila izvedena študija, kjer so primerjali aktivnost možganov ljudi, ki so se 90 minut sprehajali v naravi oziroma v urbanem okolju. Tisti, ki so hodili v naravi, so imeli manjšo aktivnost v delu možganov, ki je aktiven med premlevanjem ponavljajočih se negativnih misli. Vir: Harvard Health Publishing


PODPRI MOJ BLOG

Če ti je moja vsebina všeč in bi rad/-a podprl/-a moje delo, mi lahko častiš pivo 🍺


POVEJ NAOKROG

Komentiraj objavo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja