Lepota in zdravje

Kako do bolj čiste kože na obrazu

V tej objavi bom delila nasvete, ki so mi pomagali do bolj čiste kože. Objavo sem razdelila na fizične in miselne spremembe.

Že od 17. leta imam težave z mozolji, aknami, ogrci, rdečico na koži in podobnim. Vse se je začelo nekje okoli mature (oh, happy days! 🙂 ).

Čeprav so moje težave hormonskega izvora, mi je uspelo tekom let stanje izboljšati brez zdravil.

Moja koža je še vedno daleč od idealne, ampak je v glavnem veliko lepša kot v preteklosti.

Nisem kozmetičarka in prehranska svetovalka. To so nasveti, ki so pomagali meni in delim, če bodo morda še komu.

DO BOLJ ČISTE KOŽE S FIZIČNIMI SPREMEMBAMI

1. Alkohol

Vsak dan spijem dva pira in en šnopc in deluje kot čudež!

No, ja 🙂 Resnica je, da odkar pijem manj alkohola, imam manj težav s kožo. Verjetno ni kriv neposredno alkohol, ampak stvari, ki pridejo zraven pitja – manj spanja, anksioznost med mačkom, mastna hrana, slabši imunski sistem, dehidracija, preveč sladkorja v pijačah za mešanje itd.

2. Sladkor

(A zdej pa še cukr?!) Še vedno ga jem! Samo malo manj. Ne odpovedujem se sladkim stvarem samo zaradi straha, da ne bom imela čiste kože. Bolj ko se s tem obremenjujem, slabše je.

Če vam mlečna čokolada povzroča težave na koži, probajte s temno čokolado (bi*** what? 😀 ). Jaz sem rabila nekaj časa, da sem naredila ta preklop. Zdaj so mi čokolade z do 75 % kakava že prav všeč. Še posebej so dobre kakšne z dodanim sadjem.

Do bolj čiste kože z manj sladkorja in mlečne čokolade.
Temna čokolada lahko nadomesti mlečno, če nam ta povzroča težave na koži. Foto: Lisa Fotios, Pexels

3. Brez čistilnih robčkov

Izogibam se čistilnim robčkom za odstranjevanje ličil. To mi je svetovala kozmetičarka. Uporabljala sem čistilne robčke za problematično kožo in z njimi preveč drgnila kožo, zato je bila pogosto vneta.

Ko sem namesto čistilnih robčkov začela uporabljati čistilno peno (spodaj je opis izdelka), se je stanje izboljšalo. Koža je res manj vneta.

4. Izdelki za občutljivo kožo

Namesto izdelkov za aknasto kožo preizkusimo izdelke za občutljivo kožo. Tudi to mi je svetovala kozmetičarka. Meni je ta preklop zelo pomagal. Izdelki za problematično kožo so pogosto preveč agresivni do kože.

Pazimo tudi, da ne uporabljamo izdelkov za napačen tip kože. Sama sem dolgo uporabljala izdelke za mastno kožo, ampak imam v resnici drug tip kože.

5. Stiskanje mozoljev

Po stiskanju mozolja na kraj zločina (woot) nanesem tonik oz. drugo sredstvo za čiščenje kože. Probam jih ne stiskati z nohti. Najboljše je, da jih stisnemo z robčkom.

6. Dotikanje obraza

Čim manj se praskam, slonim na obrazu, stiskam mozolje, se dotikam obraza … z umazanimi rokami.

To mi je tekom življenja govorilo veliko ljudi (seveda nisem poslušala) in zdaj predajam to modrost naprej 😀 .

En dan se opazujte, koliko se dotikate obraza čez dan. V bistvu se ga dotikamo veliko več, kot mislimo (so naughty!).

7. Šali in prevleke na blazinah

Bolj pogosto perem šale in menjam prevleke na blazinah. Vem, da so to osnove glede čiste kože, ampak še posebej na šale lahko hitro pozabimo.

Pogosto pranje šalov pomaga do čiste kože na obrazu in vratu
Pogosto pranje šalov pomaga do čiste kože na obrazu in vratu. Foto: Karen Cantú Q, Unsplash

Dobra investicija so tudi svilene prevleke za blazine. Pri stiku kože s svilo je manj možnosti za vnetja in draženje kot pri bombažu. Pa še manj zgubani bomo! Ha! 🙂

Svilene prevleke za blazine (a obstaja normalna slovenska beseda za pouštr?!) niso tako hudo drage. Jaz sem jih kupila na AliExpressu za okoli 20€ na kos.

8. S hrano do bolj čiste kože

 • Poskrbimo za zdravje črevesja s fermentiranimi proizvodi. To so na primer kefir, kisle kumarice, kislo zelje (mmmm), ingverjevo pivo.
 • Poskrbimo, da dobimo dovolj antioksidantov. Najdemo jih na primer v borovnicah, malinah, jagodah, zelenem čaju – še posebej matchi, goji jagodah, brokoliju, špinači, pravem kakavu.
 • Poskrbimo za vnos omega-3 maščobnih kislin. Te najdemo v ribah, ribjem olju (uporabljam SensOmega kapsule, ki ne pustijo okusa po ribah), morskih sadežih, orehih, lanenih semenih …
 • Poskrbimo, da dobimo dovolj cinka. Najdemo ga na primer v mandljih, indijskih oreščkih, jajcih, stročnicah, bučnih semenih, sezamu in mlečnih izdelkih. Jaz se non-stop bašem z oreščki kot kakšna veverica. Mi bojo še zrastle vrečke na licih.
 • Spijmo dovolj vode. Ne preveč revolucionaren nasvet, ampak je res pomemben.

9. Obisk pri kozmetičarki

Že parkrat sem bila na negi aknaste kože v Metropolis Spa-ju v Kamniku in sem bila vedno zelo zadovoljna.

Cena je med 40 in 45 evrov na obisk. Tretma traja okoli ene ure. Takšni tretmaji so res kar dragi, ampak so koristni in zelo pomagajo do bolj čiste kože.

10. Barve v našem podtonu

To je bilo zame manjše razsvetljenje. Ste opazili, da v določenih barvah oblek (in las, če se barvate) izgledamo veliko bolj zdravo in privlačno?

Ko uskladimo svoje obleke, lase in ličila s podtonom svoje kože, smo naredili že zelo veliko. Naša koža takoj izgleda bolje, tudi če imamo na njej nepravilnosti.

Tukaj so navodila, kako ugotoviti podton svoje kože.

Barva oblek

Jaz sem se nekako intuitivno ves čas izogibala oranžnim, rdečim, rumenim in zelenim oblačilom (v toplih podtonih). Tudi če sem jih imela v omari, jih nisem nikoli nosila.

Ugotovila sem, da je to povezano z mojim podtonom, ki je hladen. Zame je boljše, če nosim oblačila v hladnih podtonih. To pojasni, zakaj se od nekdaj nagibamo k določenim odtenkom in barvam.

Tudi pri sebi boste opazili, da se že sami nagibate k pravim barvam. To se hitro vidi že pri nakitu. Jaz na primer nikoli nisem marala nositi zlata. Hladnim podtonom veliko bolj paše srebro.

Barva las

Pri laseh sem leta in leta delala napako. Ko sem bila pobarvana na tople odtenke rdeče, rjave ali oranžno in rumeno-blond, so moje nepravilnosti na koži veliko bolj izstopale. Bolj opazni so bili moji mozolji, rdečica na obrazu, podočnjaki in žilice.

Takole so me letos v Frizerski postaji uredili in rešili rumene barve, ki mi je povzročala sive lase (okej, očitno ne). Če jaz želim biti blond, je veliko bolje, da nimam preveč rumenih in oranžnih tonov.

Barvanje na sivo-blond v Frizerski postaji v Ljubljani
Barvanje v Frizerski postaji v Ljubljani

Veliko je tudi stvar okusa, ampak jaz sem opazila, da pri meni teorija hladnih in toplih podtonov barv deluje.

Barva očal

Moram omeniti še to. Če smo že na tem, da kupujemo očala, je dobro preučiti tudi skladnost barve očal z našim podtonom kože.

Moja očala so sicer bila v pravih barvah zame. Vsaj nekaj 🙂 Aja, maja 2020 sem se očal čisto znebila. Če te zanima moja izkušnja z odstranitvijo dioptrije, poglej objavo o posegu vstavitve ICL visian leč.

11. Nošenje bombažnih mask

Času primerno moram omeniti tudi maske (kako jih vsi obožujemo). Meni se na koži hitro pojavijo mozolji in vnetja, če nosim maske iz umetnih materialov.

To se dogaja še posebej, če imam takšno masko na sebi dlje časa. In če slučajno (bognedaj!) kdaj masko za enkratno uporabo uporabim večkrat (tega ne počne nihče, a vi slučajno poznate koga? 😀 )

Bombažne maske pa mi težav na koži ne povzročajo in še bolj so prijazne za okolje, zato zdaj uporabljam samo še takšne.

Do bolj čiste kože z miselnimi spremembami

Pomagale so mi tudi spremembe miselnih vzorcev in zmanjšanje stresa. Spodaj so moji nasveti (new age smartass to the rescue!).

1. Manj stresa za lepšo kožo

Vem, kako težko je, ampak to je zelo pomembno za lepo kožo. Ko sem se zavedla, kako močno stres vpliva na kožo, psiho in počutje, sem postala bolj pozorna na to, kdaj se sekiram in če ima smisel.

Z dobro hrano, gibanjem, sproščanjem in dosti spanja smo manj pod stresom, ker življenje lahko jemljemo manj resno. Vse to pa s sabo prinese tudi lepšo kožo.

Kaj pomaga meni proti stresu (o tem bom naredila posebno objavo, tukaj pa samo okvirno):

 • Zapisovanje stvari, ki nas skrbijo
 • Pogovor o stvareh, ki nas srbijo
 • Meditacija, še posebej osredotočanje na dih
 • Šport
 • Hišni ljubljenčki
 • Samoizražanje in to, da smo avtentični in ustvarimo nekaj svojega
Meditacija kot način za zmanjšanje stresa, kar vodi tudi do bolj lepe in čiste kože.
Če smo pod stresom, nam lahko pomaga medtacija. Foto: Andrea Piacquadio, Pexels

2. Ljubezen do sebe

Bolj kot sprejemamo in imamo radi sami sebe, lepše je videti naša koža. Tudi če kakšen dan nimamo najlepše kože in gremo vseeno v svet prepričani, da smo #topshit, drugi ne bojo pozorni na našo problematično kožo (razen, če jim kažemo, glej kakšen mozolj se mi je naredu tuki!!! 😀 ).

Razvijanje ljubezni do sebe je zame dolg in zanimiv proces. Pomagajo mi naslednje stvari (bom naredila celo objavo, ampak okvirno):

 • Odkrivanje stvari, v katerih smo dobri
 • Pomoč drugim
 • Opazovanje svojih misli in zavestno spreminjanje negativnih v pozitivne
 • Manj kritičnosti do sebe in okolice
 • Oblačila, ličila, frizura … v katerih se počutimo kot “mi”
 • Metanje stran stvari, ki nas motijo in nam ne koristijo (če se kaj da podariti ali reciklirati, še bolje)
 • Iti čez svojo osebno mejo v neudobno cono (ej, vse, kar je izven postelje, je že neudobna cona! 😀 )
 • Knjige, podcasti in videi z nasveti in zgodbami ljudi, ki grejo čez podoben proces
 • Joga in druga telovadba
 • Dobra hrana. Zase sem dolgo mislila, da jem zdravo, ampak v resnici nisem. Zdaj sem začela investirati v svojo hrano. Ni mi več žal denarja za dobro hrano, ker je to v bistvu investicija vase. Pozna se mi tudi na koži.
Joga kot način za zmanjšanje stresa, kar vodi tudi do bolj lepe in čiste kože.
Joga je odličen način za zmanjšanje stresa. Foto: StockSnap, Pixabay

3. Prepričanja o svoji koži

Čeprav je težko, poskusimo ne opredeljevati svoje kože kot težavne. Poskusimo se nehati oklepati prepričanja, da je naša koža slaba in se osredotočati na to, se obremenjevati in o tem razlagati drugim.

Ko ljudje izpostavijo, da imamo slabo kožo (lahko se pritožite v komentarjih, kolikokrat se vam je to zgodilo), nas to ne sme preveč prizadeti. Pogosto nam hočejo samo kaj svetovati.

Po drugi strani pa nam tudi ni treba neprestano tarnati o tem, da smo oseba s težavno kožo (tako, kot sem to naredila jaz v uvodu 😀 ).

4. Sprejemanje svoje kože

Poksrbimo, da ne napadamo kože z agresivnimi preparati. Ni treba, da se borimo s svojo kožo. Ko se proti nečemu borimo, to pogosto še bolj vztraja. Sprejmimo svojo kožo in potem delajmo na pozitivnih spremembah.

Sprejmimo tudi dejstvo, da se naša koža spreminja. Na nekatere dejavnike, kot sta onesnaženost zraka in menstrualni cikel, težko vplivamo.

Najboljše je sprejeti, da bo v nekaterih obdobjih naša koža izgledala boljše kot v drugih. To mogoče zveni samoumevno, ampak meni pomaga.

Katere izdelke uporabljam?

Imam občutljivo mešano kožo, akne še posebej na bradi in okoli ust, ter suho kožo na licih. Uporabljam naslednje izdelke:

Izdelki iz DM-a, ki mi pomagajo do bolj čiste kože.
Levo: puder Alverde, v sredini: tonik Balea, desno: čistilna pena Alverde
 • Mineralni tekoči puder Alverde Mineral make-up, DM.
 • Balea negovalni obrazni tonik z izvlečkom mandljevih cvetov za suho in občutljivo kožo, DM.
 • Alverde čistilna pena 3 v 1 sensitiv z bio nepozebnikom in bio kamilico za občutljivo kožo, DM.

Moj postopek nege kože

1. Zjutraj umijem obraz s čistilno peno (Alverde, DM) in potem z vato nanesem tonik (Balea, DM).

2. Pred nanosom pudra (Alverde, DM) se namažem s kremo. Dnevna krema iz DM-a podjetja Balea z mandljevim oljem in provitaminom B5 za suho in občutljivo kožo deluje precej dobro.

Dnevna krema iz DM-a podjetja Balea z mandljevim oljem in provitaminom B5 za suho in občutljivo kožo
Dnevna krema iz DM-a podjetja Balea z mandljevim oljem in provitaminom B5 za suho in občutljivo kožo

3. Zvečer se umijem s čistilno peno (Alverde, DM) in potem z vato nanesem tonik (Balea, DM).

4. Pred spanjem se namažem s kremo. Trenutno imam dnevno kremo iz DM-a podjetja Balea z mandljevim oljem in provitaminom B5 za suho in občutljivo kožo. Vem, da ni nočna. Nimam nočne kreme! 🙂

Po potrebi kožo čez dan očistim s tonikom. Če je koža čez dan suha, jo namažem s kremo.

Začela sem uporabljati tudi pralne sintetične krpice za odstranjevanje ličil, ki zelo dobro odstranijo ličila samo z vodo. Kupila sem jih v Primarku. Cena za 3 pralne krpice je 4 evre.

Kako pa vi skrbite za svojo kožo? Napišite mi v komentar 😉


🍺 PIVO! Je kdo rekel pivo? 🍺

Če ti je moja vsebina všeč in bi rad/-a podprl/-a moje delo, mi lahko častiš pivo 🍺

2 komentarja

 • Brigita

  Ta cela linija Balea izdelkov za čiščenje obraza z mandlji je top! Sem mela že gel in peno in bila zelo zadovoljna. Jaz imam kdaj občutljivo kožo in če imam kdaj rdečico, jo takoj pomiri. Pa super blog objava. Kar tako naprej! ☺️

Komentiraj objavo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja