Grad Žovnek nad Braslovčami
Izleti

Enodnevni izlet na grad Žovnek in Braslovško jezero

Nazadnje posodobljeno: 27 Dec, 2020

V nedeljo zjutraj sva se odpravila na enodnevni izlet po Savinjski dolini. Iz Ljubljane sem se po štajerki zapeljala do izvoza Šentrupert in od tam proti prvi postojanki – gradu Žovnek.

GRAD ŽOVNEK

Parkirišče pod gradom (sicer majhno) je bilo v nedeljo dopoldne skoraj polno zasedeno. Od parkirišča naprej grejo lahko z avtom naprej samo tisti, ki sodelujejo pri obnovi grada.

Ko sva hodila proti gradu, se je mimo naju peljala starejša gospa s prijateljico (mislila sem, da se šverca 🙂 ). Pozneje sva jo srečala na gradu in začeli smo se pogovarjati. Izkazalo se je, da je domačinka. Povedala je, da so v mlajših letih na grad hodili celo na plese.

Obnova gradu Žovnek

Nekje od leta 1993 dalje grad Žovnek dobiva novo podobo. Brat omenjene gospe je eden glavnih pri obnovi in je bil tudi to nedeljo v akciji. Povedala je, da njen brat in ostali delajo “kot črne živine”. Res je v hudi vročini tam delalo nekaj moških.

Grad ima zdaj nove strehe in je že zelo dograjen. Ureja se tudi obrambni stolp, v katerem se lahko povzpnete v drugo nadstropje. Gospa je povedala, da imajo tam večkrat razstave in čajanke. V prostoru stojijo mogočni rdeči stoli in masivna miza z viteškim ščitom na sredini.

Obnovo sicer financirata Občina Braslovče in Ministrstvo za kulturo, ampak ogromno dela je bilo opravljenega prostovoljno.

Kdaj na ogled gradu Žovnek?

Imela sva srečo, da sva na grad prišla ravno v nedeljo dopoldne. Pozneje sem izvedela, da lahko v zaklenjene prostore grada obiskovalci pridejo samo takrat. Ob nedeljah namreč obnavljajo grad in prostore odprejo za obiskovalce.

Grad sva obiskala avgusta 2020. Ti podatki veljajo za avgust 2020.

Enodnevni izlet z začetkom na gradu Žovnek, ki ga pridno obnavljajo
Grad Žovnek nad občino Braslovče pridno obnavljajo

Razstava o Veroniki in Frideriku II.

V enem od spodnjih prostorov grada Žovnek je razstava. Posvečena je ljubezenski zgodbi Veronike Deseniške in grofa Friderika II. Celjskega.

Zaradi prepovedane ljubezni je bil v 15. stoletju proti Veroniki sprožen prvi čarovniški proces na Slovenskem.

Okoli te zgodbe se je razvila kopica legend. Pri gradu Fridrihštajn, kjer sta se Veronika in Friderik poročila, je skala z Veronikinim “sedežem”. Njuna ljubezen naj bi pri poljubu Friderika stopila skalo, na kateri je takrat sedela Veronika. A gre tudi vam na živce, ko se vam to zgodi?

BRASLOVŠKO JEZERO

Bilo je že zelo vroče, zato sva se odpeljala do Braslovškega jezera. Prijeten sprehod po senci okoli jezera vam bo vzel okoli pol ure.

Na poti je veliko klopc za oddih. Verjetno boste srečali tudi kakšnega ribiča. Pred ali po sprehodu greste lahko kaj pojest in popit v Brunarico Jezero, ki je čisto blizu parkirišča.

Potem sva se ustavljala ob Savinji in brez večjega uspeha iskala mesto za kopanje in počitek. Preganjale so naju mravlje, sonce, in na koncu bliskanje in dež.

RESTAVRACIJA LESNIKA V MOZIRJU

Bil je čas za kosilo. Zapeljala sva se do Mozirja v restavracijo Lesnika. Restavracija me je zelo prijetno presenetila. Ima čudovit ambient in odlično hrano.

Je rahlo fancy in v športni opravi sem se počutila kar malo čudno. No, pa vseeno. Moja solata s sirom na žaru je bila odlična. Tako dobrega sira na žaru nisem jedla še nikoli. Nimam niti ene pripombe na solato. Spodaj si jo lahko ogledate v vsej svoji lepoti.

Aja, na desni je tudi simbol restavracije – jabolko. Lesnika je namreč slovenska avtohtona sorta jablane.

Solatni krožnik s sirom na žaru v Restavraciji Lesnika v Mozirju
Odličen solatni krožnik v restavraciji Lesnika v Mozirju

Pozneje sem prebrala, da imajo v Lesniki prvi v Sloveniji sladoled iz kozjega mleka. Baje je odličen. Če ste ga že probali, mi napišite v komentarjih, kakšen je! 😉

KAMP MENINA

Za konec sva se odpravila še povohljat v Kamp Menina. Pred tem sploh nisem vedela za obstoj tega kampa. To je cel svet v malem. Imajo vse, kar hočeš. Tam uživa otročad in tudi ta stari (verjetno še posebej, ko se znebijo otročadi, ki veselo teka naokrog).

Imajo vse, od adrenalinskega parka do jezera v kampu do bio savne. Imajo plezalno steno na kozolcu.

Namestiš se lahko v mobilni hišici, šotoru ali alpski hišici. Lahko greš plavat, raftat, supat, snorklat po Savinji in še sto drugih stvari.

V kampu je res živahno in luštno. Dnevni obisk stane 5 evrov na osebo oziroma 15 evrov za celo družino. Splača se ga obiskat!

Plaže ob Savinji v kampu so simpatične. Na eni od njih se nama je uspelo malo ohladiti in spočiti, potem pa nazaj domu! Ne more človk skos sam uživat!


PODPRI MOJ BLOG 🍺

Če ti je moja vsebina všeč in bi rad/-a podprl/-a moje delo, mi lahko častiš pivo 🍺


PREJEMAJ OBVESTILA O NOVIH OBJAVAH


POVEJ NAOKROG

4 komentarji

Komentiraj objavo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja